MEDICINA, ARTA PLASTICA, PICTURA
E bine sa se stie ca un grup de medici romani a avut ideea de a aduna mai multi colegi de breasla (cadre sanitare si familiile lor, care au calitati artistice si dezvolta activitati in domeniul PICTURII, GRAFICII, SCULPTURII, CERAMICII), priceputi in ale medicinii, dar si “impatimiti” in ale artelor plastice, sa-si uneasca fortele pentru a se lansa in lumea artistica a vremii destul de nomenclaturizata. Era prin 1955, epoca dificila pentru libertatea si exprimarea in arta. Dar doctorii: C.I. Radulescu, dr. C.C. Parhon, dr. Iacob Anencov (presedinte), dr. Corneliu Petrescu, dr. Vasile Baboaie, dr. Virgil Chivu, dr. Georges Dumitresco au infiintat un Cenaclu de arte plastice al medicilor, dedicat cu nume patronimic lui Ion Tuculescu, pictor-medic, al carui talent in arta moderna fusese recunoscut, mai ales in strainatate (ca de obicei, nimeni nu este profet in tara lui). Dintre fondatori, in special dr. Georges Dumitresco a dovedit un talent vast, modern. Deoarece a luptat pentru drepturile medicilor, a fost inchis in timpul regimului comunist. Plecat in exil, si-a continuat activitatea si preocuparile in Elvetia, unde meritele sale deosebite i-au fost imediat recunoscute. Desi departe, el a tinut o legatura protectoare si generoasa fata de colegii ramasi acasa. Ani de zile, cu sprijinul directorului “Vietii Medicale”, dr. Mihail Mihailide, a contribuit material la acordarea premiilor de pictura “Georges Dumitresco” pana de curand (n.18.03.1922-21.10.2008). El va ramane in inimile tuturor prietenilor ca un adevarat renascentist ce a practicat cu aceeasi ardoare medicina, pictura, literatura, muzica, raspandind cultura noastra in toate tarile.
La colectivul de initiativa a organizarii Cenaclului de Arta s-au alaturat imediat multe cadre medicale entuziaste, ce au contribuit la recunoasterea in publicul larg a meritelor si preocuparilor culturale ale acestei bresle. In afara de medici din toate specialitatile, au fost invitati in colectiv si farmacisti, asistenti medicali, cadre de laborator, psihologi si cei talentati din familiile acestora. Dr. Constantin Bogdan a preluat conducerea, cu responsabilitatea grea de a se strecura pe langa politizarea artelor plastice. A initiat perfectionarea, lucrul la sevalet si etalarea la expozitii a lucrarilor noi ale participantilor in sali importante (Sala Dalles, Universul, Ateneul Roman, Palatul Sutu, Palatul Cercului Militar National, si permanent la Galeriile saptamanalului “Viata Medicala”). Trebuie remarcat faptul ca au fost abordate si practicate toate ramurile artelor plastice: desen, gravura, acuarela, pictura, ceramica, sculptura, metalo-plastie, dupa preferintele autorului.
Toti membrii cenaclului, lasand deoparte bisturiul si stetoscopul, dupa indeplinirea datoriei fata de rezolvarea problemelor medicale, s-au “inarmat” pentru lupta atat de grea a terapiei sufletului, prin arta si cultura. Luand pensulele muiate in culori binefacatoare oarecum anesteziante: bleu-ri, movuri, verde cald, sau incitante: galben, rosu, au alcatuit tablouri admirate, incercand astfel a castiga un razboi sau un pariu la prelungirea sanatatii si a vietii.
In toti acesti ani s-au desfasurat activitati neintrerupte: intruniri lunare, cu discutii despre arta si prelegeri, prezentare de lucrari, si de asemenea, in fiecare primavara si toamna, cate o expozitie de grup, de iesire in public ca testare a progreselor realizate. Langa veteranii entuziasti s-au apropiat si cadre tinere, talentate, ce vor purta flacara artei medicilor in viitor, daca vor sti sa-si apere darurile, crescand si raspandind arta plastica, alaturi de tot colectivul, innoind si aducand un suflu tanar, modern. Desigur, cei talentati sunt multi si buni, problema este de a reusi sa fie administrat timpul, tot mai aspru, tot mai scurt. Este o arta de a manageria intre obligatiile inerente de la serviciu si placerea de a te consacra picturii.
Se considera ca toti medicii au talent la desen, datorita desenelor de la anatomie si biologie inca din anul I de facultate. Dar maiestria, perfectionarea si insusirea unui standard estetic, este necesara. Doar cei ce practica si invata pot sa urce “la astre”. Este nevoie de profesori, indrumatori, critici, care sa conduca la dobandirea unei tehnici si calitati artistice apreciate. Pe parcursul anilor, la Cenaclul “Ion Tuculescu” au tinut cursuri de istoria artei si au dat lectii la sevaletul de pictura artisti cunoscuti ca: E. Anitei, Nicolae Hilohi, Nicolae Iorga, distinsi critici de arta: G. Argintescu-Amza, Petru Comarnescu, Ion Mihalache, C. Prut, Maria Epure si altii. Dar guru-ul Cenaclului a fost, timp de peste 30 de ani, maestrul Radu Ionescu. Dansul a pastrat o dragoste pentru medicii-artisti, pe care i-a sprijinit. Cu acesti mentori, Cenaclul, pornit de la o activitate considerata hobby sau de tip violon d’Ingres, a continuat intrunirile si expozitiile la un nivel tot mai profesionist, ce azi poate fi considerat superior, consacrat.
Fara dubiu, se poate afirma ca artistii proveniti din cadrele medicale sunt recunoscuti ca o entitate artistica in viata Capitalei si a tarii, ca o expresie de incantare a frumosului in toate stilurile de arta. Pot fi remarcate, in opere, coloritul divers: un alb-albastrui al zapezilor sau rosu-portocaliul apusurilor, izbucnirea de roz-alb a primaverii, figuri dulci de copii, candoarea tinerilor, trasaturile arse de caldura verii ale truditorilor de la tara in portrete, aurul roscat al pomilor ca o flacara a supravietuirii, si mai ales griurile “tamizate” ale cerului cetos la trecerea vremii spre ploi (atat de iubite de critici). Incercarile unora de a reprezenta scene, cu figuri ale chirurgilor in halate albe, sub lumina lampilor salilor de operatii arata preocuparea pentru estetizarea actelor eroice zilnice, pe care doar profesionistii le stiu.
A face cunoscute numele si operele acestor inzestrati, admirabili in dezinteresul lor, ce pot lucra atat in registrul uman, cat si in cel artistic, este o datorie etica si sociala. Adresam un apel acelor medici, farmacisti, asistenti, s.a., care simt ca si prin mijlocirea artei pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii semenilor, sa ni se alature si sa participe la lucrarile Cenaclului nostru.
Aducem omagiu inaintasilor fondatori, care nu mai sunt: dr. Iacob Anencov, as. Geo Aldea, dr. Vasile Baboie, dr. Margareta Carp, as. Corneliu Codita, dr. Virgil Chivu, dr. Teodor Hornet, as. Viorica Mandru, dr. C.I. Radulescu, dr. Vintila Stefanescu, dr. I. Temeliescu, dr. Corneliu Petrescu, dr. Georges Dumitresco.